Πρέπει να ρισκάρω το χρόνο μου για να ανταμειφθώ με τις πληροφορίες που βρίσκονται σε αυτό το άρθρο;
Το risk/reward ratio – δηλαδή ο λόγος του ρίσκου προς την ανταμοιβή – δείχνει πόσο ρίσκο υπάρχει για μια συγκεκριμένη (ποσοτικά) πιθανή ανταμοιβή.
Οι καλοί traders και επενδυτές επιλέγουν τις θέσεις που ανοίγουν πολύ προσεκτικά. Αναζητούν το υψηλότερο περιθώριο για άνοδο με την χαμηλότερη πιθανή πτώση. Εάν μια επένδυση μπορεί να αποφέρει την ίδια απόδοση με μια άλλη, αλλά με μικρότερο ρίσκο, μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή.
Είτε πρόκειται για day trading είτε για swing trading, υπάρχουν μερικές βασικές έννοιες σχετικά με τον κίνδυνο που πρέπει να κατανοήσετε. Αυτά αποτελούν τη βάση για την κατανόηση της αγοράς και σας δίνουν μια βάση για να καθοδηγήσετε τα trades και τις επενδυτικές αποφάσεις σας. Διαφορετικά, δεν θα μπορείτε να προστατεύσετε και να αυξήσετε τον λογαριασμό και το κεφάλαιο σας.
Έχουμε ήδη συζητήσει για τη διαχείριση κινδύνου, το μέγεθος της θέσης και τον καθορισμό του stop-loss. Ωστόσο, εάν κάνετε trades ενεργά, υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να κατανοήσετε. Πόσο ρίσκο αναλαμβάνετε σε σχέση με την πιθανή ανταμοιβή; Πώς συγκρίνεται η πιθανή άνοδος με την πιθανή πτώση; Με άλλα λόγια, ποιο είναι το risk/reward ratio σας;
Ορισμός του risk/reward ratio
Το risk/reward ratio (R/R ratio ή R) υπολογίζει πόσο ρίσκο παίρνει ένας trader για μια συγκεκριμένη (ποσοτικά) πιθανή ανταμοιβή. Με άλλα λόγια, δείχνει ποια είναι η πιθανή ανταμοιβή για κάθε 1$ που διακινδυνεύετε σε μια επένδυση.
Ο ίδιος ο υπολογισμός είναι πολύ απλός. Χωρίζετε το μέγιστο ρίσκο με το καθαρό στόχο που έχετε για κέρδος. Πως γίνεται αυτό; Αρχικά, κοιτάζετε πού θα θέλατε να ανοίξετε το trade. Στη συνέχεια, αποφασίζετε που θα εξασφαλίσετε τα κέρδη (εάν το trade είναι επιτυχές) και που θα τοποθετήσετε το stop-loss σας (εάν πρόκειται για ένα χαμένο trade). Αυτό είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλετε να διαχειριστείτε σωστά τον κίνδυνο. Οι καλοί traders θέτουν τους στόχους του κέρδους και του stop-loss τους πριν ξεκινήσουν ένα trade.
Τώρα έχετε τους στόχους εισόδου και εξόδου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να υπολογίσετε το risk/reward ratio. Το κάνετε αυτό διαιρώντας το πιθανό ρίσκο με την πιθανή ανταμοιβή σας. Όσο χαμηλότερο είναι το αποτελέσμα, τόσο περισσότερη πιθανή ανταμοιβή λαμβάνετε ανά «μονάδα» ρίσκου. Ας δούμε πώς λειτουργεί στην πράξη αυτό.
Υπολογισμός του risk/reward ratio
Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να ανοίξετε μια long θέση στο Bitcoin (long = αγορά, δηλαδή κερδίζει η θέση όταν η τιμή ανεβαίνει). Κάνετε την ανάλυσή σας και καθορίζετε ότι το take-profit order θα είναι 15% από την τιμή που κάνατε την είσοδο σας. Ταυτόχρονα, θέτετε επίσης την ακόλουθη ερώτηση. Που θα ακυρωθεί το trade σας; Εκεί πρέπει να ορίσετε το stop-loss order. Σε αυτήν την περίπτωση, αποφασίζετε ότι το σημείο ακύρωσής σας είναι 5% από το σημείο εισόδου σας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά γενικά δεν πρέπει να βασίζονται σε αυθαίρετους ποσοστιαίους αριθμούς όπως στο παράδειγμα μας. Θα πρέπει να καθορίσετε τον στόχο που θα εξασφαλίσετε το κέρδος και το stop-loss με βάση την ανάλυσή σας για την αγορά αυτή. Οι δείκτες της τεχνικής ανάλυσης μπορεί να είναι πολύ χρήσιμοι σε αυτό όπως και η τεχνική ανάλυση γενικότερα.
Έτσι, ο στόχος του κέρδους είναι 15% και η πιθανή ζημία είναι 5%. Πόσο είναι λοιπόν το risk/reward ratio;
Είναι 5/15 = 1:3 = 0,33. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε μονάδα ρίσκου, κερδίζετε δυνητικά τρεις φορές παραπάνω με την ανταμοιβή. Με άλλα λόγια, για κάθε δολάριο που ρισκάρετε, μπορείτε να κερδίσετε τρία. Αν λοιπόν έχετε μια θέση αξίας 100$, κινδυνεύετε να χάσετε 5$ για το πιθανό κέρδος που είναι 15$.
Θα μπορούσατε να μεταφέρετε τo stop-loss πιο κοντά στην είσοδό σας για να μειώσετε την αναλογία αυτή. Ωστόσο, όπως είπαμε, τα σημεία εισόδου και εξόδου δεν πρέπει να υπολογίζονται με βάση αυθαίρετους αριθμούς. Θα πρέπει να υπολογίζονται με βάση την ανάλυσή σας. Εάν το trade αυτό έχει υψηλό risk/reward ratio, μάλλον δεν αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε και να «παίξετε» με τους αριθμούς. Ισως είναι καλύτερα να προχωρήσετε παρακάτω και να αναζητήσετε κάποιο διαφορετικό trade με ένα καλό risk/reward ratio.
Λάβετε υπόψη ότι οι θέσεις με διαφορετικό μέγεθος μπορεί να έχουν το ίδιο risk/reward ratio. Για παράδειγμα, εάν έχουμε μια θέση αξίας 10.000$, και κινδυνεύουμε να χάσουμε 500$ για το πιθανό κέρδος 1.500$, η αναλογία εξακολουθεί να είναι 1:3. Η αναλογία αλλάζει μόνο αν αλλάξουμε τη θέση του στόχου για το κέρδος ή/και το stop-loss.
Το reward/risk ratio
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί trades κάνουν αυτόν τον υπολογισμό αντίστροφα, υπολογίζοντας το reward/risk ratio. Γιατί; Η απάντηση είναι ότι είναι απλώς θέμα προτίμησης. Κάποιοι το βρίσκουν πιο εύκολο να το καταλάβουν. Ο υπολογισμός είναι ακριβώς το αντίθετο από τον τύπο του risk/reward ratio. Ως εκ τούτου, το reward/risk ratio στο παραπάνω παράδειγμα θα είναι 15/5 = 3. Όπως θα περιμένατε, όσο υψηλότερο το reward/risk ratio τόσο το καλύτερο.
Το risk vs reward αναλυτικά
Ας υποθέσουμε ότι είμαστε στο ζωολογικό κήπο και ποντάρουμε. Θα σας δώσω 1 BTC εάν μπείτε στο κλουβί των πτηνών και ταΐσετε έναν παπαγάλο με τα χέρια σας. Ποιο είναι το πιθανό ρίσκο όμως; Επειδή κάνετε κάτι που δεν επιτρέπεται, μπορεί να σας συλλάβει η αστυνομία. Από την άλλη πλευρά, εάν είστε επιτυχημένοι, θα λάβετε 1 BTC.
Ταυτόχρονα, προτείνω όμως μια εναλλακτική λύση. Θα σας δώσω 1,1 BTC αν μπείτε μέσα στο κλουβί της τίγρης και την ταΐσετε ωμό κρέας με τα χέρια σας. Ποιο είναι το πιθανό ρίσκο εδώ; Μπορεί να σας συλλάβει η αστυνομία, σίγουρα. Αλλά, υπάρχει μια πιθανότητα η τίγρη να σας επιτεθεί και να προκαλέσει κάποιο μοιραίο τραυματισμό. Από την άλλη πλευρά, η πιθανή ανταμοιβή είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με το στοίχημα με τον παπαγάλο, αφού θα λάβετε λίγο περισσότερο BTC εάν είστε επιτυχημένοι.
Ποια μοιάζει να είναι η καλύτερη συμφωνία όμως; Τεχνικά, και οι δύο είναι κακές συμφωνίες, γιατί δεν επιτρέπονται τέτοιες συμπεριφορές. Παρ’όλα αυτά, αναλαμβάνετε πολύ μεγαλύτερο ρίσκο με το στοίχημα της τίγρης για λίγο περισσότερη πιθανή ανταμοιβή.
Με παρόμοιο τρόπο, πολλοί traders αναζητούν trades όπου μπορούν να κερδίσουν πολύ περισσότερα από ό,τι μπορούν να χάσουν. Αυτό είναι που ονομάζεται ασύμμετρη ευκαιρία (η πιθανή άνοδος είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανή πτώση).
Αυτό που είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε εδώ είναι το ποσοστό της νίκης σας. Το ποσοστό αυτό είναι ο αριθμός των κερδισμένων trades σας διαιρούμενος με τον αριθμό των χαμένων. Για παράδειγμα, εάν έχετε ποσοστό νίκης 60%, κερδίζετε κέρδη στο 60% των trades σας (κατά μέσο όρο). Ας δούμε πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αυτό στη διαχείριση κινδύνου.
Ακόμα κι έτσι, ορισμένοι traders μπορεί να είναι εξαιρετικά κερδοφόροι με πολύ χαμηλό ποσοστό νίκης. Γιατί; Επειδή το risk/reward ratio στα μεμονωμένα trades τους προσαρμόζεται σε αυτό. Εάν πραγματοποιήσουν μόνο trades με risk/reward ratio ίσο με 1:10, θα μπορούσαν να χάσουν εννέα trades στη σειρά και να σβήσουν τις ζημιές αυτές με ένα μόνο trade. Σε αυτή την περίπτωση, θα έπρεπε να κερδίσουν μόνο δύο trades από τα δέκα για να έχουν κέρδος. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο υπολογισμός του ρίσκου έναντι της ανταμοιβής μπορεί να είναι πολύ σημαντικός.
Συμπέρασμα
Εξετάσαμε ποιο είναι το risk/reward ratio και πως οι traders μπορούν να το ενσωματώσουν αυτό στην trading στρατηγική τους. Ο υπολογισμός του λόγου αυτού είναι απαραίτητος όταν πρόκειται να προσδιορίστε τον κίνδυνο για οποιαδήποτε στρατηγική διαχείρισης χρημάτων.
Αυτό που αξίζει επίσης να λάβετε υπόψη όταν πρόκειται για το ρίσκο είναι η τήρηση ενός ημερολογίου των trades σας. Με το να καταγράφετε τα trades σας, μπορείτε να έχετε μια πιο ακριβή εικόνα της απόδοσης των στρατηγικών σας. Επιπλέον, μπορείτε δυνητικά να τις προσαρμόσετε σε διαφορετικά περιβάλλοντα της αγοράς και σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Πηγή: https://greepto.gr/education/docs/trading/risk-reward-ratio/